(Frame) Prothese

Wat is een gedeeltelijk kunstgebit?

Wanneer u een of meerdere tanden en of kiezen mist, kan een partiële (gedeeltelijke) kunststofprothese een oplossing zijn. Een gedeeltelijk kunstgebit biedt een goede alternatieve goedkope oplossing als uw verloren tanden of kiezen om uiteenlopende reden niet door een kroon, brug of implantaat worden vervangen.

De partiële prothese is er in twee uitvoeringen: Een kunststof partiële prothese, ofwel plaatje; geheel van kunststof, de goedkoopste oplossing ter vervanging van een of meerdere tanden en of kiezen, maar doordat deze geheel van kunststof is, kan deze soms scheuren of breken. Dit kan overigens wel eenvoudig hersteld worden.
Een partiële gebitsprothese kan ook als een tijdelijke oplossing worden gebruikt met als bedoeling de latere overstap naar implantaten, kronen of bruggen of als er in de toekomst langzaam over wordt gegaan naar een volledig kunstgebit.

Een steviger en veel comfortabelere gedeeltelijke prothese is de frameprothese: een metalen basis waarop tanden en kiezen geplaatst worden. De metalen basis is vele maten dunner en sterker dan de kunststof prothese waardoor het comfortabeler en duurzamer is.

Overleg met uw tandarts wat voor u de meest geschikte oplossing is.