Kronen en bruggen

Kronen en bruggen als duurzame vervangingen voor tanden en kiezen
We zijn in staat om de oorspronkelijke vorm, kleur en functie zoveel mogelijk na te bootsen. Een behandeling voor een kroon of brug is ingewikkelder dan voor een gewone vulling. In de meeste gevallen kunnen we in 2 afspraken uw brug gecementeerd en wel bij u in de mond plaatsen.

Wat is een kroon?
Een kroon is een kapje van  porselein dat precies over een afgeslepen tand of kies past. hierdoor houdt het alle vullingen en resterende tandweefsel bij elkaar en verstevigd zo een tand of kies. Het kapje zit op de tand of kies vastgelijmd. Door een kroon krijgt de tand of kies zijn oorspronkelijke vorm en functie weer terug.

Wanneer kan een kroon nodig zijn?

 • Er is onvoldoende houvast voor een vulling. Door tandbederf kan een groot deel van de tand of kies verloren zijn gegaan. Uitgangspunt is als een element voor meer dan 80 procent bestaat uit vulling, er voor de stevigheid een kroon omheen dient te komen.
 • Verbeteren van het uiterlijk. Meestal gaat het daarbij om verkleurde en/of slecht gevormde tanden of kiezen die voor in de mond staan.

Wat is een brug?
Een brug wordt gemaakt indien één of meer tanden en/of kiezen ontbreken en u wil dit weer hersteld hebben. Een brug zit vast aan twee of meer pijlerelementen. Dat zijn afgeslepen tanden of kiezen aan weerszijden van de  open ruimte van de ontbrekende tand of kies. Een brug bestaat uit twee of meer kronen die op  pijlers passen en een brugtussendeel, ook wel ‘dummy’ genoemd. Deze bestaat uit één of meer kunsttanden en/of kiezen die op de plaats van de open ruimte komen.

Wanneer kan een brug nodig zijn?

 • Om beter te kunnen kauwen.
 • Verbetering van het uiterlijk.
 • Om te voorkomen dat tanden en kiezen scheef gaan staan en/of gaan uitgroeien.
 • Als tanden en kiezen ontbreken, kunnen de tanden of kiezen van de andere kaak in de richting van  de open ruimte groeien. Ook kunnen de tanden of kiezen aan weerszijden van de open ruimte naar elkaar toe groeien, waardoor ze scheef gaan staan.

Welke soorten bruggen zijn er?

 • Gewone brug:
  Bij een gewone brug bevinden de pijlers zich aan weerszijden van de open ruimte.
 • Vrij-eindigende brug:
  Bij een vrij-eindigende brug bevinden de pijlers zich aan één zijde van de ontbrekende tand of kies.
 • Etsbrug:
  Een etsbrug is meestal mogelijk wanneer de tanden of kiezen aan weerszijden van de open ruimte nagenoeg gaaf zijn. Voor deze constructie hoeft nauwelijks iets van de gave tanden te worden afgeslepen. De etsbrug wordt vooral gebruikt ter vervanging van één of twee tanden. De brug wordt door middel van metalen bevestigingsplaatjes met een speciale lijm onzichtbaar aan de binnenzijde van de tanden geplakt. Een etsbrug kan, indien nodig, meestal vrij eenvoudig worden verwijderd.

Van welk materiaal zijn kronen en bruggen gemaakt?

 • Porselein:
  Kronen van porselein kunnen in veel situaties worden toegepast. Door nieuwe technieken is de kans op breuk uitgesloten. Het materiaal is tandkleurig en ziet er zeer natuurgetrouw uit.
 • Metaal-porselein:
  Hierbij wordt metaal als basismateriaal gebruikt. Voor het uiterlijk wordt over het zichtbare metaal een laag van tandkleurig porselein.
 • Zirkonium:
  De zirkonium kern is metaalvrij, sterk en slijtvast.  Zirkonium heeft de fantastische eigenschap om licht door te laten waardoor de kroon er zeer natuurlijk uitziet en nauwelijks van echte tanden te onderscheiden zijn.
  Voordelen zirkonium: 
  • De vorm en kleur van elke tand wordt met de hand op maat gemaakt.
  • Vaak geeft een verbeterde versie van uw origineel gebit het mooiste esthetisch resultaat.
  • Uw originele tanden kunnen perfect nagebootst worden.
  • Zirkonium kronen zijn uiterst dun en laten licht door.
  • Het geeft de mogelijkheid een mooie aansluitende hechting met het tandvlees te maken.

Hoe verloopt de behandeling?
De behandeling van een kroon of brug verloopt in stappen. Hiervoor zijn twee of drie bezoeken aan de tandarts nodig. Een kroon of brug wordt niet direct in uw mond gemaakt, maar in ons tandtechnisch laboratorium. Hiervoor is ongeveer één tot twee weken tijd nodig.

 • Afslijpen van de tand of kies
  Allereerst wordt een deel van de tand of kies afgeslepen, totdat er genoeg ruimte is om een kroon of brug te maken. Zo nodig krijgt u een plaatselijke verdoving.
 • Afdruk maken
  Vervolgens maakt de tandarts een afdruk van uw hele kaak of het gedeelte waarin zich de afgeslepen kies bevindt. Hiervoor brengt de tandarts een afdruklepel met een rubberachtige massa in uw mond. Zo ontstaat een afdruk waarin later in een tandtechnisch laboratorium gips wordt gegoten. Op dit gipsmodel wordt de kroon of brug gemaakt.
 • Beetregistratie
  Met de beetregistratie bepaalt de tandarts hoe de tanden en kiezen van uw onderen bovenkaak op elkaar passen. Daarvoor is een afdruk van de tegenovergelegen kaak nodig. Hiervoor gebruikt de tandarts een wasplaatje.
 • Kleur bepalen
  Als de kroon of brug vóór in de mond staat, heeft deze meestal een tandkleurige buitenlaag. Samen met uw tandarts zoekt u een geschikte kleur uit.
 • Noodvoorziening
  Voor uw comfort en ter bescherming van de afgeslepen tand of kies, maken we in ons laboratorium een noodvoorziening (tijdelijke kroon).
 • Vastzetten
  Bij de laatste afspraak past uw tandarts de kroon of brug in uw mond en zet hem vast. Aan de binnen zijde van de kroon of brug brengt hij een snelhardend cement aan. Vervolgens schuift hij de kroon of brug op zijn plaats en drukt hem stevig aan.

Onderhoud en nazorg
De dagelijkse mondhygiëne is bij kronen en bruggen extra belangrijk. Vooral het tandvlees rondom de kroon of brug moet u goed reinigen. Een kwetsbare plek is de rand van de kroon of brug. Daarop kan gemakkelijk tandplak achterblijven. Plak veroorzaakt gaatjes langs de rand van uw kroon of brug en ontsteking van het tandvlees. Poets dit gebied zorgvuldig met een zachte tandenborstel en gebruik tandenstokers, ragers en/of flossdraad. Uw tandarts of mondhygiënist kan u hierbij adviseren.