Kunststof schildje voortand

De kleur van uw tanden
De kleur van tanden en kiezen is bij iedereen verschillend. De één heeft van nature wittere tanden. Bij de ander zijn ze iets geler. Tanden hebben sowieso niet allemaal dezelfde kleur of kunnen in aanleg een vlekje vertonen. Soms wijkt de kleur van een enkele tand sterk af van de overige tanden.

De kleur van het tandbeen en de dikte van het glazuur bepalen voornamelijk de kleur van de tand. De oorspronkelijke kleur van het tandbeen is erfelijk bepaald. Het glazuur van tanden en kiezen is nagenoeg doorzichtig. De hoektanden hebben een dikkere laag tandbeen dan de overige tanden. Daarom zijn ze vaak geler.

Tanden en kiezen kunnen verkleuren door veranderingen aan het tand- of kiesoppervlak (uitwendige verkleuringen) en veranderingen in het tandbeen en glazuur (inwendige verkleuringen).

Hoe ontstaan uitwendige verkleuringen?
Uitwendige verkleuringen ontstaan doordat kleurstoffen uit voedings- en genotmiddelen zoals door onder andere het drinken van koffie, thee en rode wijn. Ook roken is een oorzaak van verkleuringen.

Kan de tandarts uitwendige verkleuringen behandelen?
De tandarts of mondhygiënist kan de aanslag op het tandoppervlak alleen verwijderen door de tanden te polijsten. Bij ernstige verkleuringen of aangetaste tanden kan een aanvullende behandeling nodig zijn. De tandarts kan bijvoorbeeld een kunststof of porseleinen schildje (facing) bovenop op uw tand plakken.
Algehele verkleuringen worden het best en veiligste gebleekt. Dit gebeurt met malletjes die in de praktijk worden gemaakt en die u een aantal nachten achter elkaar indraagt. Hiervoor worden hoge concentraties waterstofperoxide gebruikt. Het voordeel van deze techniek is dat er met lage concentraties gebleekt wordt waardoor absoluut veilig voor uw tanden.

Kunststof schildjes ook wel composiet veneers genoemd, zijn een ideale cosmetische oplossing voor:

  • Afgebroken tanden
  • Spleetje tussen de tanden
  • Scheve tanden
  • Sterk aangetaste of verkleurde tanden

Omschrijving
Een veneer is een schildje van kunststof dat de tandarts direct bevestigd op een bestaande tand.

Behandeling:

De behandeling bestaat meestal uit een afspraak. Wat komt er tijdens deze afspraak allemaal aan bod?

  • Kiezen van de kleur: Tijdens de behandeling bepaalt uw tandarts in overleg met u de juiste kleur van de veneer. Hij gebruikt daarvoor een kleurenstaal.
  • Afslijpen van de tand: Bij een veneer moet de tandarts bijna altijd wat van de tand afslijpen om ruimte te maken voor het schildje.
  • Bevestigen van de veneer: de tandarts brengt een hechtlaagje aan op uw tand om daarna met speciaal composiet de tand een nieuwe vorm en kleur te geven.
  • Nadat de veneer is aangebracht werkt de tandarts de schildjes helemaal af en brengt de veneer met polijsten op hoogglans

 Voor mensen die roken is deze behandeling minder geschikt, omdat composiet sneller kan  verkleuren. In dit geval kunt u beter kiezen voor porselein, deze is kleurstabiel over de gehele levensduur